Een cursus Babygebaren dus…

Ouders van Nu – Zwanger

Tijdens mijn zwangerschap van Neshama in 2015 las ik alles wat los en vast zat over zwangerschap en wat er allemaal te doen is met én voor je baby.

Zo kwam ik babyzwemmen tegen, babymassage en ook babygebaren.

Ik heb altijd al een fascinatie voor gebarentaal gehad. In m’n tienerjaren kwam ik alleen niet verder dan het handalfabet. Dus toen ik babygebaren tegenkwam, wilde ik daar meer over weten.

Babygebaren

Gelukkig werden er cursussen babygebaren gegeven in Groningen. Ik was al gauw overtuigd. Naast dat ik gebarentaal wilde leren, zat er zoveel voordelen aan.

Als je baby zes maanden is, kan het al gebaren begrijpen. Uit onderzoek is gebleken dat:

Baby’s die vanaf zes maanden (of eerder) regelmatig in aanraking komen met gebarentaal, zijn al vanaf acht maanden na hun geboorte in staat om te communiceren door middel van gebaren.

– Joseph Garcia

Dit leek me zo fijn. Dat je al ver voor je kind kan praten, je kindje al duidelijk kan maken wat ze bedoelt door middel van gebaren. Hoe heerlijk is het dat je niet hoeft te raden naar wat je kindje bedoelt, maar dat het gewoon kan zeggen met z’n handen wat het wil.

Hoe fijn is het dat je kindje gewoon kan zeggen wat het wil, wat het ziet, wat het nodig heeft. Dat hij/zij niet hoeft te huilen, niet gefrustreerd hoeft te zijn omdat het niet begrepen wordt. Dat jij als ouder je kindje taal in handen kan geven door te gebaren.

Maar ik dwaal af. Daar wijd ik een ander blog aan. Aan de voordelen en hoe leuk het is om te gebaren.

Cursus babygebaren dus.

Taal voor Taal

Ik kwam terecht bij Petra van Taal voor Taal. Een super lieve en leuke vrouw. Ze is docent en onderwijsontwikkelaar. Ze heeft twee kinderen. Met haar jongste kind ging ze gebaren en ervoer ze al gauw de voordelen. Dit moesten meer mensen weten en kunnen. Ze is haar eigen bedrijf begonnen en heeft inmiddels al heel wat ouders én professionals babygebaren aangeleerd.

Waaronder wij. Ouders dus. Mijn man vond het ook super interessant en hij ging met me mee. Toen Neshama 17 dagen oud (!) was, hebben we ons aangemeld voor de eerstvolgende cursus die twee en een halve week later begon. We dachten vast: we kunnen niet vroeg genoeg beginnen.

De cursus was nog iets anders ingedeeld dan nu. We gingen 3 keer op zaterdagmorgen op cursus. Verspreid over 2 maanden. Zo hadden we genoeg tijd tussendoor om de gebaren te oefenen. We leerden in die 3 bijeenkomsten 50 gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal.

Babyhandje gesloten en ontspannen

Theorie werd afgewisseld met gebaren leren.

We zagen leuke filmpjes die lieten zien

  • hoe baby’s de gebaren maken
  • hoe je het kan aanleren
  • hoe baby’s al duidelijke lichaamstaal hebben.

Waardoor je echt ziet dat baby’s ook kunnen vertellen wat ze wel of niet willen. De gebaren werden ook’ spelenderwijs’ geleerd. Zoals het spelletje we gaan op vakantie en nemen mee….  Zeer effectief . Zo was het voor ons erg makkelijk om het op te pakken en te onthouden.

We hebben ontzettend veel plezier en voordeel gehad van de cursus. We communiceren nog steeds elke dag met gebaren. Ook al kan Neshama inmiddels heel goed praten. Gewoon omdat het zo leuk is om te doen. Én handig.

Samenwerken

Toen ik de docentenopleiding Baby- en kindgebaren voorbij zag komen, wist ik: dit is leuk! Want ik weet uit ervaring hoe leuk het is. En makkelijk. Dit moeten meer ouders weten. Dit moet iedereen weten! Hier word ik enthousiast van. Dit wil ik met anderen delen.

En nu geef ik zelf cursussen. Bij Taal voor Taal. Wie had dat gedacht twee en een half jaar geleden….

Geplaatst in Verhalen over Baby- en kindgebaren en getagd met , , , .

3 reacties

  1. Pingback: Baby- en kindgebaren... Dat is écht voor iedereen handig!

  2. Pingback: Leer mij begrijpen -

  3. Pingback: Leer mij begrijpen - Leer mij begrijpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.