Een brief van een cursist

Beste Petra,

Ongeveer een half jaar geleden alweer denk ik, ben jij bij ons geweest voor de cursus babygebaren. Inmiddels genieten wij met volle teugen van de ‘gesprekken’ met Luc, dus ik wil je graag even een update sturen!

Het begon voor ons echt te leven toen we merkten dat Luc zelf gebaren begon te maken (rond 11 maand denk ik). Een van zijn eerste gebaren was ‘klaar’. Suuuper handig. Bijvoorbeeld bij het eten en recentelijk ook op het potje. Inmiddels begint hij er ook iets bij te zeggen dat nog het meest lijkt op ‘ja’, maar we begrijpen hem door het gebaar. Al snel kwam daar ‘melk’ bij, wat ik erg handig vind met de borstvoeding (hij is gestopt met aan mijn kleding trekken 😉). Vanaf toen ging het snel en inmiddels (hij is nu bijna 14 maand) maakt hij al een heleboel meer gebaren.

  • Wat is het fijn dat hij ‘brood’ kan gebaren als hij het eten maar niks vindt en liever een stukje brood wil.
  • Wat handig als hij moeilijk doet met eten en hij maakt het gebaar voor ‘water’: hij had gewoon dorst!
  • Wat schattig als hij op zijn loopauto de knop voor het muziekje indrukt en ons wil laten delen in zijn vreugde door het gebaar voor ‘muziek’ te maken.
  • Wat nuttig als hij ons vragend aankijkt aankijkt en naar zijn oor wijst om te laten weten dat hij iets ‘hoort’.
  • Wat grappig als hij na het eten duidelijk maakt dat hij nu wel toe is aan een ‘douche’.
  • Wat een veilig gevoel dat hij kan laten weten dat het eten nog te ‘heet’ is.
  • Wat goed dat we nu weten dat hij een ‘vogel’ herkent als hij er eentje ziet, maar ook aan het geluid.
  • Wat lief dat hij weet dat dat stormachtige geluid betekent dat papa en mama ‘koffie’ gaan drinken.
  • Wat leuk dat hij het verschil kent tussen ‘thee’ en water.

Ik weet nog dat je vertelde dat je het zo leuk vond dat je kon zien wat er in je zoontje omging toen hij door de kamer liep en ineens regen gebaarde. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier toen het nut niet zo van in zag. Het leek me wel fijn om vooral nuttige gebaren te leren, maar wat had je nou verder aan poes of hond? Maar zoals je hierboven al ziet, vind ook ik het echt fantastisch om te weten wat er in dat kleine koppie omgaat!

We zien ook dat de gebaren het leren praten absoluut niet in de weg staat. Naast de ongeveer 15 gebaren, kent hij zeker evenzoveel woorden bovenop de gebaren. Ik denk dat er maar 5 dingen zijn waarbij hij zowel woord als gebaar gebruikt. Dus in totaal heeft hij volgens mij al een woordenschat van haast 30 woorden! Naar ons idee helpt het maken van gebaren juist het leren van gesproken woorden. Alsof hij beter begrijpt dat elke ding een specifieke naam heeft of het misschien beter kan onthouden ofzo.

Het enige waar ik nog niet zoveel over kan zeggen (ik hoop daar zeker later nog eens op terug te komen) is de invloed van de gebaren op de tweetaligheid. Ik geloof dat het voor Luc zo wel heel duidelijk is dat papa en mama hetzelfde bedoelen terwijl ze verschillende woorden gebruiken. Toch zijn de meeste woorden die hij tot nu toe gebruikt wel Nederlands. Ook niet zo gek, want dat hoort hij nou eenmaal het meest. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen.

Al met al dus hartelijk bedankt dat jij ons met je enthousiasme zo hebt aangestoken! We hebben er echt elke dag zoveel vreugde van :)

Heel hartelijke groet,

Elke en Régis

Geplaatst in Verhalen over Baby- en kindgebaren en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.