Winkelwagen

Dé plek om babygebaren te leren Voor ouders en professionals Start met onze gratis workshop!

Over taal voor taal

Een methode waarmee je met ondersteunende gebaren de taal van kinderen verrijkt en begrijpt.

Tineke Taal voor Taal

Tineke Miedema

Docent Baby- en kindergebaren - Logopedist

In de logopediepraktijk Oldambt werkt Tineke als logopedist en past de gebaren toe tijdens de behandelingen. Vanuit haar specialisme weet zij hoe gebaren ondersteunend en stimulerend kunnen werken voor kinderen met een logopedische hulpvraag.

Niet alleen kinderen, ook ouders ondervinden het gemak, en ervaren de voordelen van de gebaren, voor hun kinderen en voor zichzelf.

Samen met Petra verzorgt Tineke de cursus ‘Gebaren en stemgebruik voor zwem- en sportinstructeurs.’

Tamara Taal voor Taal

Tamara Staring

Docent Baby- en kindergebaren regio Groningen | Marketing en communicatie Taal voor Taal

Tamara heeft zowel als gastouder als ook met haar eigen dochter (3 jr) de voordelen van gebaren ervaren. En nog steeds verdiept zij zich in Nederlandse Gebarentaal. Inmiddels heeft zij NGT 1 en NGT 2 afgerond. Zij legt een mooie brug naar de dovencultuur.

Maandelijks organiseert zij de WapperclubEen middag bedoeld voor dove, slechthorende en horende kinderen van 1 t/m 4 jaar én hun ouder(s)/verzorger(s). Spelenderwijs gebaren leren en gebaren gebruiken.

Petra Taal voor Taal

Petra Nell

Docent Baby- en kindergebaren regio Assen - Founder Taal voor Taal

Als docent kwam Petra er al snel achter dat het inzetten van visuele activiteiten om de taalontwikkeling te stimuleren niet iets nieuws is. Zo wordt in het basisonderwijs (gr 3) de methode ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen‘ gebruikt en de ‘AIM methode‘ in het voortgezet onderwijs. Voor Petra een reden om de allerkleinsten al vertrouwd te maken met een vaardigheid die een positieve bijdrage kan leveren aan hun verdere ontwikkeling. In 2014 richtte zij Babygebaren Groningen op, inmiddels Taal voor Taal, om Baby- en kindergebaren nog meer onder de aandacht te brengen bij jonge ouders. Ook zijzelf ervaart dagelijks de voordelen van deze vorm van communiceren met haar zoontjes Hugo (5) en Boris (3).

Liset van der Landen

Docent Baby- en kindergebaren regio Gennep

Liset heeft met haar achtergrond als pedagogisch medewerker veel feeling met het jonge kind. En heeft zij vanuit haar privé situatie, als lid van een gezin met erfelijke slechthorendheid, veel gebarenkennis opgedaan waaronder NmG1 en NmG2. Door haar ervaring kent zij het belang van ondersteunende gebaren in het dagelijks leven.

Haar missie is om iedereen kennis te laten maken met gebarentaal.

Erna Lucassen

Erna Lucassen

Docent Baby- en kindergebaren regio Bemmel

Als leerkracht in het speciaal onderwijs heeft Erna bijna 20 jaar ervaring opgedaan. Een groot deel van deze tijd heeft zij taalondersteunende gebaren ingezet in haar communicatie met de doelgroep Zeer Moeilijk Lerenden. Ook bij haar broer (syndroom van Down en Autisme) heeft zij de kracht van gebaren ervaren. 

Na de geboorte van haar dochter eind 2017 heeft ze spontaan gebaren ingezet en was erg verwonderd over het effect op baby’s. De communicatie werd versterkt, het (taal)begrip vergroot en zowel zij als haar dochter hadden letterlijk een tool in handen waarmee zij elkaar konden begrijpen. De spraakontwikkeling en het taalbegrip van haar dochter kwam goed op gang en Erna was nog meer overtuigd van de waarde van gebaren. 

Door dit alles heeft zij het tot haar missie gemaakt om anderen ook deze ervaringen te geven: ouders, maar ook pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en verstandelijk beperkten zorg. Met de inclusieve gedachte taalondersteunende gebaren te normaliseren, zodat ieder kind mag ervaren dat communicatie meer inhoudt dan alleen praten. Want, ieder kind wil toch gezien en begrepen worden? Naast een tal van voordelen, is gebaren hét middel om de communicatie te versterken!

Margreet Enting

Margreet Enting

Docent Baby- en kindergebaren regio Leek

Bijna 20 jaar geleden kwam Margreet in contact met ondersteunende gebaren doordat zij stage mocht lopen op een kinderdagcentrum voor kinderen met verstandelijke / meervoudige beperkingen. Het was zo ontzettend mooi om te zien dat kinderen die zich verbaal moeizaam konden uitdrukken dit wel konden met behulp van gebaren.

In de loop der jaren veelal werkzaam geweest in de zorg voor mensen met een verstandelijke / meervoudige beperking. Binnen deze zorgsetting is het gebruiken van gebaren heel gebruikelijk waardoor het inzetten van gebaren ook steeds natuurlijker ging aanvoelen.

De afgelopen 11 jaar is Margreet werkzaam geweest in de kinderthuiszorg. Ook daar was het gebruiken van gebaren niet weg te denken. En zo werd het gebaren steeds meer geïntegreerd in de dagelijkse communicatie.

Intussen werd Margreet zelf moeder van 6 kinderen. Waarbij bij de oudste de gebaren onbewust werden ingezet. En ineens zichtbaar toen haar zoon zelf terug begon te communiceren. Het enthousiasme voor baby en kindergebaren werd alsmaar groter. En vanaf daar werden de gebaren steeds bewuster ingezet en aangeleerd. Inmiddels is iedereen zo goed thuis in het gebaren dat de jongste door zijn broers en zussen volop gestimuleerd wordt om te communiceren met gebaren. Ze begrijpen elkaar en dagen elkaar uit.

In 2018 is Margreet haar eigen bedrijf LeutjeLaifde praktijk voor moeder en kind gestart. Vanaf de zwangerschap kunnen moeders al terecht voor massages en ook voorbereiding op de bevalling als op de babytijd. En tijdens de babytijd biedt Margreet diverse cursussen voor moeder en kind met als doel de communicatie tussen ouder en kind te verstevigen. Het belang van de eerste 1000 dagen ligt daaraan ten grondslag.

Tijdens de babytijd van haar eigen kinderen heeft Margreet ontdekt dat zij enorm veel feeling heeft voor babycommunicatie. Na daar gericht diverse opleidingen voor gevolgd te hebben als onder andere Dunstan Babytaal was het cirkeltje rond met de opleiding tot docent baby en kindergebaren. Het feit dat je een kind door middel van baby en kindergebaren letterlijk taal in handen geeft is zo ontzettend waardevol. En bovendien is het ontzettend leuk om spelenderwijs de gebaren te integreren in het dagelijkse leven.

Rozemarijn Tromp

Docent Baby- en kindergebaren regio Groningen

Jij?

Docent Baby- en kindergebaren regio...

"Wanneer ik mijn dochter vraag of zij nog naar het toilet moet, dan maak ik het gebaar voor 'wc'. Dat vindt zij prettiger dan wanneer ik het hardop 'en public' vraag."
Moeder van Emma
(3 jaar)
"Wij hebben een hele fijne basiscursus gevolgd bij Petra. Met duidelijke achtergrondinformatie en genoeg gebaren om een start mee te maken. We zijn helemaal enthousiast geraakt om babygebaren te gaan gebruiken!"
Sanne
Gastouder