Babygebaren en Kindergebaren - voor Ouders en Professionals - Start met gratis gebaren leren!

Mijn kind praat al

Als ik vertel over baby- en kindergebaren krijg ik heel vaak de opmerking:

'Oh, maar mijn kind praat al hoor. Ik heb geen gebaren nodig.'

Naast dat gebaren handig is en inzicht geeft in wat je kindje voelt, ziet en denkt, op het moment dat kinderen nog zo klein zijn. Is het zeker nog zo effectief wanneer kinderen de peuterleeftijd bereiken. De vraag die wij dan ook vaak horen is:

'Heeft het dan nog wel zin om te gebaren?'

Ja, het heeft nog steeds zin om te gebaren met je kind. Ook als ze al praten.

Het heeft onder andere de volgende voordelen:

  • op afstand
  • non-verbaal
  • bij abstracte begrippen

Hoe? Ik leg het je uit.

Op afstand

Als ik buiten loop met Neshama, loopt ze altijd 5 tot 10 meter achter mij. Het maakt niet uit hoe hard of zacht ik loop. Als ik stilsta, komen we helemaal nergens. Want dan moet zij zéker stilstaan. Ze ziet altijd van alles als we buiten zijn. Ze ziet de poes van de buren. De auto's. De fietsen. De mooie bloemen. En dit alles wil ze allemaal bekijken. Rustig, op haar tempo.

En dat is niet altijd even handig. Zeker als ik te laat van huis ben gegaan om haar naar de peuterspeelzaal te brengen. Je herkent het wel, dan heb ik haast en moeten we door. En hebben we geen tijd om stil te staan bij elke bloem, spin, vlinder, fiets, auto of poes van de buren.

Ik loop dan meestal door. Ondertussen roepend: 'Neshama ga je mee. We moeten naar school. Anders komen we te laat. Neshama kom nou. We zijn laat.' Ondertussen voel ik me een beetje schuldig: ik laat haar nu al kennismaken met haast hebben..

Ik kan 9 keer roepen, 10 keer roepen: ze loopt geen stap harder. Maar wat altijd werkt is het gebaar voor meegaan. Op het moment dat ik zeg: 'Neshama,' en ik maak het gebaar voor 'ga je mee' (meegaan), komt ze in beweging.  Alsof het een toverspreuk is en ze plotseling weer in beweging kan komen. Alsof ze me ineens begrijpt.

Non-verbaal

Ik heb het geluk dat mijn peuter niet heel veel driftbuien kent. Misschien komt dat juist doordat we gebaren gebruiken. En ze dus geleerd heeft zich te uiten. Ze weet hoe ze kenbaar moet maken wat ze wil, of juist niet wil.

Maar als ze wél een driftbui heeft, is het moeilijk haar te bereiken. Ze is overstuur, heel erg aan het huilen. Ze maakt lawaai voor tien. Aan haar vragen waarom ze zo huilt, is lastig. Want de enige manier om boven haar uit te komen is door zelf te schreeuwen. En daar zit niemand op te wachten.

En als ze me al niet hoort als we op straat lopen, hoort ze me dan helemaal niet. Omdat ze in zichzelf gekeerd is. Ze is helemaal in haar eigen wereldje, zoals alle peuters dat soms kunnen zijn.  Maar ook hier werken gebaren nog steeds. Als ik gebaar: 'wil je een knuffel', of 'ben je verdrietig' dan reageert ze daar meestal wel op. Want de gebarentaal komt nog wel binnen. Ze kan me vertellen door ja te knikken of nee te schudden, of ze wel of niet een knuffel wil, en of ze nu verdrietig is of juist boos. En dan weet ik wat ik kan doen voor mijn meisje.

Bij abstracte begrippen

Abstracte begrippen als kleuren, de dagen van de week of emoties zijn lastig voor een kind om die te begrijpen of te leren.  Baby's en kinderen zijn beelddenkers. Woorden onthouden ze beter als je er een plaatje van maakt. Met gebaren maak je als het ware een plaatje in het hoofd van je kind.

Het woord groen zegt een peuter niet zo heel veel. Maar als je van het woord groen een plaatje maakt, kunnen ze het beter onthouden.
Hoe doe je dat? Je pakt een groen voorwerp. Dit kan een groen potlood zijn of een groene plant. Je zegt: 'dit is groen'. En ondertussen maak je het gebaar voor groen. Dit herhaal je een aantal keren. Desnoods met alle kleuren. En bij elke kleur maak je het gebaar voor die kleur.

Na een tijdje merk je dat je kind daadwerkelijk de kleuren gaat herkennen. Aan de hand van de gebaren. En later ook zonder de gebaren.

Ben je door het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar gebaren met je peuter,  dan zijn onze thema workshops interessant voor je. Elke workshop leert je 30 nieuwe gebaren van een thema (bijvoorbeeld: dieren of familie en emoties).

Op deze site je meer informatie over de workshops en de actuele data. Komt de datum je niet uit maar wil je wel graag een workshop volgen, neem dan contact op. We helpen je graag verder.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Er zijn geen producten in je winkelwagen.

Verder winkelen